Jump to content

Emg 81/85 Problem


xbonez182
 Share

Recommended Posts

Hey, I just finished installing my EMG 81/85 into my westfield les paul. But when I play through my amp, the sound keeps cutting, wont play with any gain whatsoever and when I touch the 85, which is in bridge position, it buzzes. It was my first installation, so I'm completely at aloss to what is wrong. Any suggestions?

Link to comment
Share on other sites

Check the connectors on the back of the pickups to make sure they're plugged in the right way, then check the connections on the output jack.

Hey daft question, which ways do the connectors go on the back on the pickups, they seem to go on either way. With the 85, which seems hte problem pickup, it doesnt go all the way on, and I'm unsure about forcing it

Link to comment
Share on other sites

can't see anything about them ot being keyed! maybe there's just something stopping it going on all the way - indicating that it's reversed? anyway, we all agree to try switching it the other way round yes?

Hey, just tried switching it round the other way and it still doesn't go all on, and doesn't sound completely right. Though it is only about a millimetre away from going on completely. The distortion still isn't right and it still buzzes when I touch the pickup itself or any of the mounting screws.

Link to comment
Share on other sites

Donbenjy--I use EMG pickups. I know that the connector can be reversed.

Xbonez--You need to make sure the connector is on all the way. Some of the pins may not be making proper contact with the plug if they're not installed all the way.

Also, did you wire this up yourself or did you get a set with a prewired harness? If you followed the EMG diagrams to the letter then there shouldn't be anything wrong. Sounds like you're having a grounding problem more than anything else. If the grounds aren't all connected then the system won't get power, the internal preamps won't function, and the pickups will buzz when you touch them. If there's a short to ground in the system before the pickups, then you will experience cutting and buzzing from the pickups.

Link to comment
Share on other sites

Hey, I got the connectors on all the way. Just a case of bad planning. Now the sund is perfectly clear, but when I go straight to my amp with it, its not driving the amp, the overdrive channel, although it has full gain, which works with my duncan equipped jackson, is almost completely clean.

I'm thinking this may have been too big a project to do for a newbie?

Link to comment
Share on other sites

Definitely check the battery!

I think you also have either a short to ground somewhere or the pickups just aren't getting any power. Being that the sound is really clean means that the internal preamps aren't switching on to boost the power from the relatively low-powered passive section of the pickup.

I really wish EMG would use color diagrams because it seems every few weeks there's a noob on here who can't make sense of their stupid black and white PDFs.

Link to comment
Share on other sites

Definitely check the battery!

I think you also have either a short to ground somewhere or the pickups just aren't getting any power. Being that the sound is really clean means that the internal preamps aren't switching on to boost the power from the relatively low-powered passive section of the pickup.

I really wish EMG would use color diagrams because it seems every few weeks there's a noob on here who can't make sense of their stupid black and white PDFs.

Hey yeah the schematics don't seem the same as the Duncans/Dimarzios I looked at installing and kinda wish I had gone with. Then again I think I should have got some more knowhow under my belt before trying to do this.

The multimeter, I didn't get, will have to look into getting one, just brought a soldering iron and jumped right in. (Prepares self for flaming lol)

Cheers lads I'll let you know how things go.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...